Afspraak maken?

Oefentherapie Oostland Koperslager 7
2631 RK Nootdorp
015 – 251 20 19
Mail ons!
Routebeschrijving

Slaapoefentherapie

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is

Af en toe slecht slapen is geen reden tot zorg. Maar wie vaker wakker ligt merkt hiervan de gevolgen op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gelukkig heb je de mogelijkheid om hier iets aan te doen.


Slaapoefentherapie voor een brede kijk op je nachtrust

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op je dag. Wanneer je slecht slaapt of slaap tekort komt heb je hier last van in het dagelijks functioneren. De slaapoefentherapeut helpt mensen door middel van bewustwording en positieve gedragsverandering. We werken aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap.


Beter slapen in 5 stappen

De slaapoefentherapeut begeleidt je in vijf stappen naar een betere nachtrust.


1. Slaapintake

Via een 24-uursanalyse, bespreek je met de therapeut de ernst en de aard van je slaapprobleem. Je krijgt uitleg over de drie aspecten die de kwaliteit van de nachtrust bepalen: bioritmiek, slaapdruk en arousal (het alertheidsniveau van lichaam en geest). Na de intake ga je naar huis met de eerste praktische slaapadviezen.


2. Slaap-waakkalender

Je gaat zelf aan de slag met het vastleggen van je slaap-waakpatroon en de eerste slaapadviezen. De eerste verbetering kan zich hier al aandienen. Maar let wel: verbetering vraagt vanaf deze eerste fase zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Gelukkig is het voor een goed doel: beter slapen.


3. Behandelplan

Aan de hand van het intakegesprek en de slaap-waakkalender wordt een individueel behandelplan opgesteld. Hierin vind je:

- de behandeldoelen
- uitleg over het waarom en de opbouw van het behandelplan
- uitleg over de praktische oefeningen
- toepassing van cognitieve gedragstherapie


4. Verbeterfase

Onder intensieve begeleiding worden de aspecten die de kwaliteit van je nachtrust bepalen (bioritmiek, slaapdruk en arousal) zodanig verbeterd dat je weer goed slaapt. Het behandelplan dat hierbij de leidraad is, zal in het verbeterproces waar nodig worden bijgesteld.


5. Afronding

Na gemiddeld 5 tot 10 behandelingen wordt de balans opgemaakt. Uiteraard is een positief behandelresultaat het streven​. Je krijgt een aantal laatste tips om dit resultaat ook in de toekomst stabiel te houden.​


Slaapproblemen bij kinderen

Ook kinderen die slecht slapen (en hun ouders die er wakker van liggen) kunnen slaapoefentherapie volgen. Bij jonge kinderen vindt het intakegesprek alleen met de ouder(s) plaats. Met inzicht in het slaapprobleem van het kind en een aantal praktische adviezen gaan ze eerst zelf aan de slag. Vaak is dat voldoende. ​Natuurlijk is er tussentijds contact met de therapeut over de voortgang. Mocht het nodig zijn dan kan de therapie worden uitgebreid met begeleiding van het kind in de praktijk. Oudere kinderen die slecht slapen, een veelvoorkomend probleem bij pubers, kunnen zelfstandig een afspraak maken voor een intakegesprek en individueel slaapoefentherapie volgen. Als zij dit willen, kunnen de ouders erbij betrokken worden, maar dat hoeft niet.


Verwijzing en vergoeding

Je kunt met én zonder verwijzing door de huisarts slaapoefentherapie volgen. In beide gevallen kan je de therapeut bellen of mailen voor het plannen van een intakegesprek. De behandeling van slaapproblemen wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering, uit het pakket oefentherapie. Wil je meer weten over slaapoefentherapie, neem dan gerust contact op.


Groepslessen Slaapslim

Op woensdag 22 november 2017 gaat de nieuwe groepscursus Slaap Slim van start. Tijdens deze cursus krijg je onder andere inzicht in een gezond slaappatroon, slaapmedicatie, oorzakelijke en in standhoudende factoren en de beïnvloeding van bewuste en onbewuste spanningen op de slaap. Het is een cursus van 6 bijeenkomsten. De kosten bedragen € 130,- Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Voorafgaand aan cursus vindt een persoonlijke intake plaats. Deze intake wordt vergoed door de zorgverzekering wanneer je aanvullend verzekerd bent.Data Tijd
22 november 19:45 tot 21:00 uur
29 november "
6 december "
13 december "
10 januari 2018 "
7 maart 2018 "


Adres: Koperslager 7, 2631 RK Nootdorp

Aanmelding kan telefonisch of per mail.


Individuele slaapoefentherapie

Wil je liever individuele behandeling voor je slaapproblemen? Ook dat is mogelijk. Deze therapie wordt vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.